SM-liiga 2014–15

Kauden 2014–2015 jääkiekon SM-liiga on juuri alkamassa. SM-liiga, josta markkinointikielessä on kaudesta 2013–2014 lähtien käytetty pelkkää nimitystä Liiga, on suomalaisen jääkiekon korkein sarjataso ja pääsarja. SM-liiga on perustettu v. 1975, ja sitä edelsi vastaava sarja nimeltään SM-sarja, joka oli perustettu jo vuonna 1928.

SM-liiga on itsenäinen kilpailusarja ja se toimii täysin itsenäisesti, ei siis Suomen jääkiekkoliiton alaisuudessa. SM-liigassa pelataan kahdessa lohkossa, joissa on molemmissa seitsemän joukkuetta. Kaikki joukkueet kohtaavat toisensa neljä kertaa: kaksi kertaa kotona ja kaksi vieraissa. Lohkojen sisällä pelataan lisäksi yksinkertainen sarja.

Viime vuosina liigan menestyneimpiä joukkueita ovat olleet Tampereen Tappara, Porin Ässät, Jyväskylän JYP ja Oulun Kärpät. Myös Rauman Lukko yllätti kaudella 2013–2014, ottaen pronssia. Nyt alkava 40. kausi lupaa taas kerran jännittäviä otteluita ja tiukkaa kamppailua ennakkosuosikkien kesken. SM-liiga on yksi suomalaisten suosituimmista vedonlyöntikohteista, ja Casino-oppaasta löytyvien pelisivustojen mukaan tämän kauden ennakkosuosikkeja ovatkin Kärpät, Tappara ja Lukko.

Liigan etenemistä on kuitenkin hyvin vaikea ennustaa, ja on aivan mahdollista, että jokin suurikertoiminen (eli ei-ennakkosuosikki) yllättää sijoittumalla kolmen parhaan joukkoon. Tämä saattaa tietää jättipottia jollekin onnekkaalle vedonlyöjälle. Joskus voi olla hyvä, että ei tunne lajia liian hyvin, sillä usein juuri yllätykset pelien tuloksissa johtavat suuriin vedonlyöntivoittoihin.

Kausi 2014–2015 käynnistyy syyskuussa kotiottelukierroksella, jossa saman kaupungin tai naapurikaupunkien joukkueet ottelevat toisiaan vastaan. Luvassa on kiihkeää tunnelmaa pitkän kesätauon jälkeen. Tämän kauden yksi suurista uutisista oli pitkäaikaisen liigajoukkueen, Helsingin Jokerien poistuminen liigasta. Jokerit ei suinkaan pudonnut ykkösdivisioonaan, vaan lähdön syynä on se, että eräs venäläinen liikemies osti Jokerit, ja joukkue siirtyi syksyllä 2014 pelaamaan KHL-sarjassa, joka on Venäjän ja muutaman muun maan muodostama kansainvälinen jääkiekkosarja. Jokeri oli yksi menestyneimmistä joukkueista, ja monet jokeri-fanit ovat, jos eivät nyt aivan pettyneitä, niin ainakin hämmentyneitä muuttuneesta tilanteesta. Ennen suurta ”jokeriuutista” moni ei ollut kuullutkaan KHL-liigasta, joka on tavallaan Aasian vastine Pohjois-Amerikan NHL-liigalle.