Suomi – Ruotsi-maaottelut

Suomen ja Ruotsin välillä löytyy historiallisesti pientä jännitystä, jonka myötä kilpailemme keskenään suurella tunteella ja voitonhalulla. Oli kyse sitten jääkiekosta tai Euroviisuista, me suomalaiset emme halua ottaa kuonoon ruotsalaisilta. Varsinkaan, jos kyseessä on jääkiekon maailmanmestaruuskisat.

On ollut hyviä…

Den glider in! Vuosi on 1995 ja suomalainen sisu näytti, mistä tuulee jääkiekon suhteen. Hypätään vuoteen 2011 ja Ruotsin Tre Kronor vietiin ajassa taaksepäin kokemaan, miltä nöyryytys tuntuu. Myönnettäköön, että Ruotsin uskomaton nousu vuonna 2003 tuntuu vieläkin kivuliaalta, joten me emme voi yksinoikeudella röyhistellä leijonan tavoin rintaamme jääkiekossa. Mutta mikään ei tunnu niin mukavalta kuin päihittää Tre Kronor itse jäällä.

… ja huonoja aikoja

Pidetään kuitenkin faktat faktoina. Mitalitaulukkoa tarkasteltaessa huomaamme jopa sinivalkoisten lasien läpi kuinka Ruotsin menestys päihittää Suomen. Ruotsin 9 kultaa, 19 hopeaa ja 17 pronssimitalia puhuvat puolestaan ja nostavat Ruotsin kansainvälisen jääkiekkoliiton mitalitaulukossa sijalle 4. Suomen kaksi kulta-, seitsemän hopea- ja kolme pronssimitalia ovat siis vielä varsin kaukana Tre Kronorin saavutuksista. Ehkä tästä syystä voitto Ruotsista maistuu aina entistä makeammalta.

Ruotsi tuntuu olevan monen suomalaisen mielestä jääkiekkoilun Hannu Hanhi. Lukuisat ottelut Suomen ja Ruotsin välillä ovat päättyneet Ruotsin eduksi todella hyvän onnen kautta. Parhaana esimerkkinä on jo edellä mainittu vuoden 2003 kotikisojen puolivälieräottelu Ruotsia vastaan, jossa Leijonat hukkasivat 5-1 johdon, häviten nöyryyttävästi 5-6. Mats Sundinin “housumaali” ihmetyttää vieläkin kiekkokansaamme. Vuoden 2006 olympiafinaalissa Ruotsi vei voiton, kun Saku Koivun maila napsahti aloituksessa kahtia, minkä jälkeen Tre Kronor maalasi välittömästi. Ja älkäämme edes muistelko vuoden 1986 4-4 päättynyttä peliä…

Taistelu jatkuu kaukalon ulkopuolellakin

Menestymmeköhän paremmin pokeripöydässä? Virossa järjestettävä jokavuotinen Poker Tour Finnkampen tuo Ruotsin ja Suomen jälleen kerran taistelemaan voitosta ja kunniasta. Vuodesta 2006 lähtien Suomi pyyhkii Ruotsin pojilla Reval Park hotellin lattioita sillä joukkuemestaruudet ovat matkanneet Suomeen miltei jokainen vuosi. Kertooko tämä sitä että pokeri perustuu taitoon eikä onneen? Joukkueeseen pääsevät luonnollisesti vain alan parhaat. Mikäli unelmoit mahdollisuudesta päihittää ruotsalaisen kilpakumppanin mutta et osaa luistella tai laulaa, tämä on mahdollisuutesi. Voit aloittaa uran harjoittelemalla Casumo-nettikasinon erinomaisella sivustolla.

Ruotsi kumoon, lajissa kuin lajissa! Tämän vuoden jääkiekon MM-kisoissa emme päässeet asettumaan nokakkain rakkaan naapurimme kanssa, mutta ensi vuonna pelattavassa World Cupissa voimme odottaa näkevämme loistavaa kiekkoviihdettä.