Jääkiekon tulevaisuus Suomessa

Suomalaisella jääkiekolla on pitkä menneisyys takanaan. Jääpallosta kehittynyttä urheilulajia on pelattu jo 1920 –luvulta alkaen. Suomen jääkiekkoliitto perustettiin vuonna 1929 ja jokaisen suomalaisen ihmisen sydäntä lähellä oleva jääkiekko maajoukkue vuonna 1948. Suomalaisilla on erityinen suhde juuri jääkiekkoon. Tämän voi osaltaan selittää historialla sekä myös ilmasto ja talvi vaikuttavat asiaan.

Vuosia Suomen suosituimman urheilulajin jääkiekon kiinnostus ei ole viime vuosina tippunut, vaikka monet muut urheilulajit ovatkin kirineet eroa. Varsinkin nuoriso jääkiekko on Suomessa ollut hyvällä mallilla ja viime vuosina kirkkaimpiin nuoriso tähtiin kuuluvat mm. Barkov, Granlund, Vatanen ja Määttä ovatkin jo päässeet nuoresta iästä huolimatta jääkiekon kuningasluokkaan NHL:ään.

Viime vuosina myös toinen jääkiekon suurliiga KHL on vetänyt suomalaisia pelaajia puoleensa. Viimeisempänä Helsingin Jokerit, siirtyi koko joukkueeen voimin SM –liigasta pelaamaan KHL:ää. Pelkästään jo tilastoja katsomalla osaa sanoa että laji on erittäin kovassa suosiossa suomessa.

Aleksander Barkov (s. 1995) on suomen lupaavimpia tulevaisuuden pelaajia. Hän siirtyi kaudella 2014 – 2014 NHL-joukkue Florida Panthersiin, jossa hän vakiinnutti jo yhden kauden aikana näytöillään ja lunasti odotukset. Pelityyliltään hän on vahvimmillaan rytmittämään peliä. Erittäin vahvaa ja rauhallista Barkovia ei voisi koskaan luulla näin nuoreksi. Tulee kantamaan isoa roolia niin Floridan riveissä kuin Suomen jääkiekkomaajoukkueessa tulevaisuudessa.

Mikael Granlund (s. 1992) on edustanut kaudesta 2012 Minnesota Wildia. Hän on pelipaikaltaan keskushyökkääjä, jonka vahvuuksiin kuuluu erinomainen henkilökohtainen kiekollinen taito ja pelisilmä. Tulee olemaan Barkovin kanssa suomi jääkiekon seuraavat Selänteet, Kurrit ja Koivut.
Sami Vatanen (1991) ja Olli Määttä (1994) ovat molemmat puolustajia, jotka ovat myös tehneet jo sopimukset NHL kiekkoliigaan. Molemmat ovat isokokoisia ja erittäin kiekkovarmoja puolustajia.

Ottaen huomioon suomen pinta-alan ja asukasluvun on ihailtavaa katsoa miten jääkiekossa pärjätään myös maajoukkuetasolla. Vuoden 1995 ensimmäistä jääkiekon MM-kilpailun voiton varmasti jokainen suomalainen tietää tai muistaa. Tämän lisäksi vuonna 2011 voitettu toinen mestaruus aiheutti vastaavanlaisen voitonjuhlan Suomessa.

Tulevaisuus jääkiekon osalta näyttää siis erittäin lupaavalta. Jo aikaisemmin mainittujen nuorten lupausten lisäksi Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkue on vuoden 2014 maailmanmestari.